Osteopathie

Osteopathie is een zachte, manuele behandelmethode die zich richt op het herstellen van een verstoord evenwicht binnen het lichaam.


Onder normale omstandigheden wordt een verstoring door het lichaam zelf hersteld = homeostase of natuurlijk evenwicht.


In sommige gevallen is het lichaam echter niet meer in staat om zelf het evenwicht te herstellen met problemen tot gevolg.


Centraal in de osteopatische behandeling staat het opporen en verhelpen van de oorzaak van het verlies van beweeglijkheid.


Eenmaal de fixatie is weggewerkt is het lichaam in staat om  via zelfgenezingskracht de klacht zelf op te lossen.


Naast het manuele gedeelte vertaalt de dynamische aanpak zich ook in advies omtrent levensstijlfactoren. Bioritme, voeding, beweging hebben een groot aandeel in het ontwikkelen en het in stand houden van klachten.'De handen zijn de werktuigen van de osteopaat'
De behandeling steunt op een diagnostiek gevormd door een diepgaande anamnese en onderzoek, waarbij de osteopaat alert is voor bewegingsverlies op 3 niveau's:

  • Gewrichten, spieren en kapsels
  • Organen, vaten- en lymfestelsel (visceraal systeem)
  • Centraal zenuwstelsel (cranio-sacraal systeem)


Indien nodig wordt dit aangevuld met klinische onderzoeken.

Door de handelingen wordt de mobiliteit hersteld en kan het natuurlijk genezingsproces van het lichaam weer plaatsvinden.

Voeding en emotie spelen hierbij een belangrijke rol!


Indien er na een 3-tal behandelingen geen enkel resultaat of begin van verbetering wordt geboekt, worden bijkomende klinische onderzoeken aanbevolen.